Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

História futás

2016. szeptember 11., 10:00
Történelem, hagyomány, emlékezés, futóverseny

484 évvel ezelőtt 1532 nyarán I. Szulejmán szultán vezetésével hatalmas török sereg érkezett Kőszeg városának falai alá, hogy azt fortéllyal, vagy ha azzal nem megy, hát harccal foglalja el. A tizedik éve megrendezett Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozat utolsó eseménye a História futás, ahol a részvevők 1532 méter futással emlékeznek és tisztelegnek a maroknyi várvédők hősies helytállása előtt.
1983-ban alapították a versenyt, így a 33. História futásra került sor szeptember 11-én, vasárnap délután. A futóversenyt különböző távokkal tartották meg, a fiatalabb korosztály – óvodástól a középiskolásig – korcsoportos versenyeken mérhette össze erejét. Az 1532 m-es tömegversenyen bárki indulhatott. Zárásként a 9 km-es versenyen a profi versenyzők mellett az amatőr sportolók is versenyezhettek.
Az IPA Szombathelyi Szervezet képviseletében mindhárman a 9 km-es távon indultunk. Kovács J. Tibor és Sándor Zsolt közé állva elkészült a csapatkép és a rajt előtti utolsó percek következtek. A futók sajnos a várvédőkhöz hasonlóan, maroknyian voltak. Csupán 94 férfi és női futó sorakozott fel, hogy a startpisztoly eldördülését követően három kört tegyen a városban. A Fő téren felállított startkaputól a három kilométeres pálya a történelmi belvárosban kanyarogva kerülte meg a várat, majd számunkra is egyfajta ostrom következett. Hogy senki se tévessze el a várat, a szervezők egy retró „váras” csokoládéval lepték meg a résztvevőket a nevezési csomagban. A vár mögötti parkolótól szépen lassan kezdett emelkedni a szint, egészen a Bechtold István Természetvédelmi Látogató központig. Itt volt a legmagasabb pontja a pályának, és talán a fele is. Innen újra le kellett ereszkedni a Fő térre, hogy ezt a kört még kétszer megtegyük. Az első 1,5 km emelkedő után senki sem pihenhetett a második lejtős szakaszon, mert itt mindenki próbálta az emelkedőn elveszített pozícióját visszaszerezni vagy a meglévőt még növelni, így a temető melletti szakaszon nagy volt az iram. Mire leértünk a Fő térre, ugyanúgy zihálva vette a társaság fele a levegőt, mint fent a dombtetőn.
Az első helyek miatt senkinek sem kellett aggódnia, hisz a fekete kontinens szülöttei idén is megtisztelték ezt a pénzdíjas versenyt. Henry Kemboi a férfi, míg Chirstine Moraa Oigo a női mezőny élén végzett. A legjobb kőszegi futónak járó Stettner díjat Hóborné Edöcsény Nóra és Hóbor Péter kapta meg. A legjobbak 30-35 perces időkkel értek a célba, mi a tervezett 45-50 perces időnket tudtuk tartani. Sajnos a sérülések most sem kerülték el csapatunkat, Kovács J. Tibor térd problémái miatt arra kényszerült, hogy tempóját lassítsa, így az egy órából éppen csak kicsúszva, 1:01:46 idővel robogott át a kapu alatt. Sándor Zsolt óriási hajrában 47:47 idővel, míg Nagy Tibor 44:56 ért célba. A kellemes hangulatú, jó időben zajló versenyen ezen eredmények alapján a középmezőnybe soroltak minket.

Nagy Tibor

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar