Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Bűnügyi Szakmai Nap

2015. november 25., 10:00
Teltházas továbbképzés amúgy IPA módra

Szakmai célú rendezvényeink sorában tavaly decemberben szerveztünk először Bűnügyi Szakmai Napot. Az idén november 25-én kerítettünk sort erre, igaz nem egész napos, hanem bő fél napos időkerettel „tapasztalatok és a jövő kihívásai” címmel. A tavaly jól bevált „leosztást” követtük idén is, hiszen a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya valamint Bűnügyi Technikai Osztálya segített a témák és előadók kiválasztásában, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság biztosította a helyszínt, küldte el az előadóknak a felkérést és Dr.Tiborcz János r.dandártábornok megyei rendőrfőkapitány személyével a rendezvény megnyitóbeszédét is.
Elsőként Szabó Tamás r.alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának vezetője tartott tartalmas előadást konkrét esettanulmányokkal a helyszíni szemlék tapasztalatairól, kihívásairól.
Szintén a helyszíni szemléket vette górcső alá Dr.Szokolai Zoltán r.alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztályának vezetője, aki a szemléken – nem Vas megyében – előforduló, kerülendő hibákra hívta fel a figyelmet, melyek akár a büntetőeljárások későbbi szakaszában bizonyítási problémákat is felvethetnek.
Harmadikként Horváth Marianna r.alezredes Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztályának életvédelmi vonaltartója mutatott rá a rendkívüli halálesetek kapcsán végzett ún. KET szemlék fontosságára és az annak során végzendő tevékenységre, mely akár egy esetleges nyomozásra is hatással kihatással lehet.
Végül Dr.Fülöpné Dr.Csákó Ibolya r.alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztályának  kábítószer vonaltartója boncolgatta a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal kapcsolatos szabályzók közelmúltbeli és várható jövőbeni változásai kapcsán felmerült változásokat, azoknak nyomozásokra való hatásait, bizonyítási nehézségeket.
Az elhangzott előadásokat nem csak a berendelt vezetők, szakterületi felelősök hallgatták nagy érdeklődéssel, hanem számos más, a téma iránt érdeklődő aktív és NYUGDÍJAS! kolléga is. Mindezen túl meghívott vendégként jelen volt Dr.Simon József, Vas Megye főügyésze, Dr.Székely Tamás főügyész-helyettes, Dr.Róka György, a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség vezetője több, a büntető ügyekkel foglalkozó kollégájával együtt. Határmenti megyeként majd napi szinten dolgozunk együtt az osztrák Burgenlandi Tartományi Bűnügyi Rendőrséggel, így őket Udo Seper és Kemmer Martin képviselte.
A teltházas konferenciát követően fehér asztal mellett folytattuk az eszmecserét, melyről mindenki úgy nyilatkozott, hogy az igen hasznos volt, lehetőleg a jövőben is szervezzünk hasonlókat, hogy közösen megoldást találhassunk az élet által elénk állított újabb és újabb problémákra.

R.A.

Sajtómegjelenések:
http://vaol.hu/rendorsegi/szakmai-konferencia-a-vas-megyei-rendor-fokapitanysagon-1740612 
http://112press.hu/hirek/reszletek/koferencia_vmrfk_szombathely_tiborczjanos_orszagos/

Nézd meg a képeket!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar