IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.

Darabos Balaton Maraton

2016. november 19., 10:00
Futás nem a vízen, hanem mellette

Szerencsére a cím nem a versenyen előadott mozgásomra utal, hanem arra, hogy a 13. K&H Mozdulj Balaton Maratont 3 részletben, kettő napra elosztva kellett teljesíteni a november 19-20-i hétvégén Siófokon. Ez azt jelenti, hogy a szombaton 10 órai rajttal egy 14 km-es szakaszt, majd még aznap 16 órakor egy 7 km-es szakaszt és végül vasárnap 11 órakor egy 21 km-es szakaszt kellett teljesíteni. Ez újdonság volt nekem, mert még nem volt olyan eset, hogy egymást követő napokon fussak egy-egy félmaratont. A teljes táv mellett lehetőség volt félmaraton és félmaraton/maraton váltó futásra is, így a teljes mezőny létszáma 5-6 ezer fő körül mozgott.
Reggel 9 óra körül érkeztem meg a verseny helyszínére. Első utam a partra vezetett és örömmel konstatáltam, hogy a Balaton még megvan, bár a víz hőfoka közel sem alkalmas a fürdésre. Na, de sebaj, nagy valószínűséggel úgysem kell bele mennem. Gyorsan megtettem a tiszteletkörömet a szokásos kiszolgáló pontok beazonosítása érdekében, illetve felvettem a rajtcsomagot, amiben most nem volt póló.
Az első szakasz abból állt, hogy kettő 7 km-es kört kellett futni a parthoz közeli utcákon és a parton. A chipes időmérésnek köszönhetően megtudtam, hogy a két köröm ideje szinte koppra ugyanannyi lett (1. kör 36:23; 2. kör 36:05). A délutáni szakasz egy 7 km-es körből állt, ami a délelőtti útvonal volt fordítva. Itt emlékeztetnem kellett magamat, hogy ne rohanjak, hiszen holnap még vár rám egy félmaraton.  Az időeredményem (34:04) ennek hatására el is maradt a két héttel korábbi Sárvár Félmaraton váltóban futott 30 percen belülitől. A szombati napom össz. ideje így 1:46:33 lett és az egyéni maraton versenyzők között a 125-ik helyen álltam.
Másnap aztán Siófokra tartva már a kocsiban éreztem, hogy a lábaim nem éppen 100%-osak, de nem is vártam el ezt tőlük, egyelőre annak is örültem, hogy nem szórakoznak velem úgy, mint a Spar maratonon. Ez mondjuk köszönhető annak, hogy nem hátráltatott betegség és két pofára tömtem a Cal.ZinkMag. tablettákat.
A vasárnapi szakasz kettő 10,5 km-es körből állt, ami nem ugyanazon a nyomvonalon haladt, viszont ismét volt benne jócskán parti szakasz. Az előző nappal ellentétben eltettem egy energia zselét, mert azért ez mégis csak egy 2 óra körüli futás lesz és hátha kell egy kis plusz. Elhelyezkedtem a rajtzónámban és hajrá. 6 percen belüli tempót terveztem, de aztán hamar kiderült, hogy megy ez jobban is, így kicsit rákapcsoltam, mondván holnap már úgysem lesz verseny. A futam második körében azt vettem észre, hogy egy tanga papucs, vagy szandál forma – a futásra véleményem szerint teljes mértékben alkalmatlan – lábbeliben elhalad mellettem egy alak. Gyorsan az órámra néztem, de aztán láttam, hogy nem lassulok, a tervezett tempót futom.  5 km-el a vége előtt betoltam az energia zselét, ha már egyszer elcipeltem magammal; a 18–as km-nél lévő utolsó frissítő pontnál ittam egy pohár iso-t, aztán hadd szóljon. Az eredményem 01:53:41 lett, a köreim szinte most is megegyeztek (1. kör 56:39; 2. kör 57:01).
Befutóérem a nyakban, mosoly az arcon, belül pedig elégedettség. A 3:40:15 maraton idő sokkal jobban hangzik, mint az a pesti gyalázat. Végül a 600 fős egyéni maratonos indulóból a 124-ik helyen végeztem. Méltó zárása volt ez a futam a 2016-os futó évemnek. Most jöhet egy kis terembe vonulás, alapozás, persze valószínűleg nem tudom úgyse megállni, hogy néha napján ne dobjak egy pár kört a környéken, akárhány fok is van J. Ha addig nem találkoznánk kellemes ünnepeket mindenkinek és még több edzésben, versenyben, sikerélményben gazdag új évet kívánok, kísérje utatokat öröm és bódottá!

Király Gábor

KÉPEK!
Megosztás
« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar