Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Opel Astrát vettünk

2012. május 31., 13:00
Alakul a rendőrautó flottánk

Már a muzeális Lada 1200-as rendőrautó létrehozásakor – 2006-ban – gondoltunk arra, hogy a magyar rendőrség által használt egyetlen, speciálisan rendőrségi használatra gyárilag módosított és készült Opel Astra járőrautóból is meg kellene egyet menteni; lásd az alábbi cikket a Nyugat.hu.-n: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/24413_egyedulallo_retro_lada_rendorauto_szombathelyen.
A gondolat jó darabig terv maradt csak. Dr.Tiborcz János r.dandártábornok, Vas Megye rendőr-főkapitánya és Dr.Halmosi Zsolt r.dandártábornok, ORFK rendészeti igazgatója támogatásával az ORFK vezetőjéhez, Dr.Hatala József r.altábornagy Úrhoz fordultunk, hogy elképzelésünkhöz egy járművet biztosítani szíveskedjenek. Sajnos legnagyobb jószándékuk miatt sem lehetséges az a jelenlegi jogszabályi környezet miatt.
Ekkor kisebb elkeseredés vett erőt rajtam. De mit hoz a véletlen. A neten böngészve egy fehér Opel Astra-ra lettem figyelmes, amelynek a hirdetéshez csatolt képein nem takarták ki a rendszámot, amely emlékeim szerint Vas megyei kiadású kellett legyen. A képeken ráadásul látható volt, hogy nem sima széria járműről van szó. Gyors „nyomozás” után kiderült. Na, nem gondolnátok, hogy mi! A jelenleg a Lada 1200-es járőrautón lévő RB 50-00 rendszám eredeti gazdája került eladó sorba az ország másik felén, Salgótarjánban felbukkanva.
És a másik véletlen. Kovács Előd támogatónkkal egy rendezvény kapcsán beszélgetve szóba kerültek az egyesület „dolgai”, folyamatban lévő tervei. Szóba került az Opel Astra is. Előd is rendkívül jó ötletnek tartotta a dolgot és felajánlotta, hogy a vételárat előteremti. A kezdeményezést támogatandó, két jóbarátját, Szombathelyi Lászlót és Kovács Lászlót is megkérdezte, akik szintén segítőkésznek mutatkoztak, azóta nem csak ebben a dologban, de immár támogatóként hosszú távon számíthatunk az ő segítségükre is.
Na, de visszatérve az autóra, Előd barátunk olyan gyors volt, hogy egy hét múlva már a számlánkon volt a pénz, és immár a vételár meglétének biztos tudatában hívtam fel az eladót, akivel megbeszéltem, hogy 2012. május 31-én érkezem az autót megvásárolni, el ne adja senki másnak. Már csak az oda jutást kellett megoldani. Ebben régi támogatónk, Tánczos Mihály fotóriporter sietett segítségünkre. Már csak azért is őt kérdeztem meg, mert ismerem a kéklámpások iránti vonzalmát és újságírói megszállottságát. Anno a Lada 1200-as rendőrautó is az ő unszolására jelent meg a médiában (amit azóta sem bántunk meg, mivel ennek köszönhetően lett meg az autóra a hiányzó kék lámpa). Szóval Misi vállalta, hogy elszállít az autó megvásárlás helyszínére, Salgótarjánba, valamint dokumentálja az adás-vételt is. Odaérkezésünk után szemre vételeztük az autót. Az összkép: nem eredeti felnik és belső kárpitok, fényezés nem a legrosszabb, kuplung a szemétbe való, a motor viszont a nemrég cserélt vezérműtengelynek köszönhetően eléggé jól pörög. Egy-két izzót a helyszínen kicseréltettünk, illetve pótoltattunk az eladóval, aztán szerződés aláírása, biztosítás kötése helyben, vételár átutalása és széles vigyorral az arcomon indulás haza. A mosoly aztán csak nem akart lehervadni. Este 10-kor értem haza. Jelenleg itt tartunk, a folytatással folyamatosan bővül majd cikkünk, de úgy gondoltam, hogy egy ilyen jelentős hírrel nem szabad tovább várnunk, meg kell osztanunk veletek. Remélem, mihamarabb elkészül az autó felújítása is, és arról is hírt adhatunk majd nemsokára.

Ribes Attila

Nézd meg a képeket!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar