Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Pár régi vas

2015. augusztus 06., 18:00
Régi, de nem öreg csíkos vasak találkoztak

A muzeális Lada 1200-ünk karbantartása, javítása során többször fordultunk segítségért a Szombathelyi Veteránautós Egyesülethez segítségért (pl. az ő egyik tagjuk csinálta meg a új tetőkárpit felrakását is). Több rendezvényükön is részt vettünk már, ezek közül a legnagyobb tömeget vonzó a már hagyományossá vált oldtimer járműves május 1-i retro felvonulás. Mindezek során több jó barátra is szert tettünk közöttük, egyikük Magyar Károly „öreg motoros” a szó szorosabb és átvittebb értelmében is. Autószerelőként rajong a régi járgányokért, több saját veterán autója valamint motorja is van. Nemrég megvásárolt egy eredetileg is rendőrségi használatú 1983-as gyártású dobfékes MZ 250 ETZ motort, mellyel május 1-én a felvonuláson is részt vett. Az eseményt követően a parkolóban – amíg a szépszámú nézősereg a járgányainkat vizslatta – mi a kincseinkről beszélgettünk. Ekkor jött az ötlet, hogy jöjjünk össze és fotózzuk le Karcsi MZ-jét és a mi Yamaha SR250P gyári rendőrségi kivitelű motorunkat. A beszélgetés során ekkor újabb meglepetéssel rukkolt elő „megszállott” barátunk. Van neki egy eredeti csendőr kerékpárja is.

Több egyeztetést követően végül is augusztus 06-án este találkoztunk Sé egyik mellékutcájában, ahol elkészültek a csodás képek. A találkozón több ötlet is körvonalazódott és Karcsi barátunk ígéretet tett, hogy ezen két volt rendőr (csendőr) vasat majdan az IPA Szombathelyi Szervezetére hagyományozza a rendőrség-történeti gyűjtemény részét képező járműparkunk bővítése és az utókornak való megmentése érdekében.

Az MZ-ről azt lehet tudni, hogy először Budapesten, majd Zalaegerszegen volt szolgálatban. Budapesten tartalék motor volt, így nem sokat használták, jelenleg is csak 16400 km-t mutat a számláló. A kerékpár ismereteink szerint a séi F.E. csendőr őrmester (?) szolgálati járműve volt, amit a vázszám alapján egyértelműen meg lehet állapítani, 1939-ben a Weiss Manfréd kerékpárgyárban készült „Szövetkezet” fantázianévvel.

Mi ebből a tanulság? Hogy vannak még csodák (Vasban és vasak vonatkozásában is)! Nyitott szemmel kell járni és az érdeklődő polgár – jelen esetben akár rendőr is – kincsekre, megmentendő, megóvandó értékekre lelhet még ennyi idő eltelte is.

Szombathelyi veteránautós egyesület honlapcíme: www.vasiveteran.hu

Ribes Attila

Nézd meg a képeket!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar