TFA 2019

2019. június 28., 08:40
Tűzoltók serege újra Bükfürdőn

Idén már második alkalommal adott otthont Bükfürdő a legerősebb tűzoltók versenyének, amelyet június 28-án és 29-én tartottak a gyógyfürdő előtti parkolóban. A kétnapos megméretésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek lengyel, román, szlovák, cseh és német versenyzők is. Az IPA Szombathelyi Szervezete a tavalyi évhez hasonlóan támogatóként jelent meg a rendezvényen. Elnök úr távollétében, illetve két további elnökségi tagunk hivatalos jelenléte miatt engem ért az a megtiszteltetés, hogy képviseljem szervezetünket.
Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot téve arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek, vagy létesítményiek. Ha sikerült végrehajtani a feladatot, már „csak” egy dolog maradt hátra: végérvényesen leállítani az időmérést. Volt, aki mosolygott, mások arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő időmérőhöz értek.
A verseny hangulatáról sokat elárul, hogy mindenki egységben szurkolt társáért vagy ismerőséért, aki a legjobbat hozta ki magából, hogy az övé legyen a legerősebb, legkitartóbb tűzoltónak járó díj. A sportrendezvényen azok sem unatkoztak, akik szurkolni jöttek. A szervezők ugyanis arról is gondoskodtak, hogy a gyermekek is jól érezzék magukat. A népi fajátékok mellett az Országos Tűzmegelőzési Bizottság füstsátrában kipróbálhatták a légzőkészülék használatát, a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódás képességét. Mindemellett a Magyar Honvédség, a Magyar Autóklub és a polgárőrség is készült statikus bemutatókkal a nézelődőknek. A pénteki koncerten aztán mindenki kiadhatta magából a fáradtságot, a jó hangulatról a Nyughatatlan produkcióval a Johnny Cash emlékzenekar, Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar, valamint DJ Szúnyog gondoskodott. A szombati nap megpróbáltatásait követően az eredményhirdetésig a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzenei koncertjét, valamint a Szombathelyi Kötélugró Klub és az Ataru Taiko előadását nézhették meg az érdeklődők.
Az eredményeket a záróünnepségen hirdették ki, ahol beszédet mondott dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. Gubicza József tű. ezredes, a BM OKF oktatási és kiképzési főosztályának vezetője, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke. Az IPA Szombathelyi Szervezetnek a legjobb külföldi IPA tag részére felajánlott különdíját én adhattam át Zsigó Józsefnek (Szlovákia); a hazai a legjobb külföldi IPA tag részére felajánlott különdíj Fehér Ádám tű. őrmesternek később került átadásra szolgálati helyén, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.
A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál férfi kategóriában Lukasz Kotarski, Lengyelország versenyzője bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét Marcin Zdzieblo, Lengyelország indulója nyerte, a negyven pluszosoknál pedig Ugranyecz Miklós, a Zalaszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület indulója futotta a legjobb időt.
A női indulók között a harminc év alattiak versenyében első helyezést Istványi Nóra tű. főhadnagy, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság indulója nyerte el, míg a harminc és negyven év közöttiek versenyében dr. Kocsis Katalin Dorottya, a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület indulója bizonyult a legjobbnak. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Csernák Zsolt tű. főtörzsőrmester, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója nyerte el. Az abszolút kategóriában legjobban teljesítő magyar versenyző ifj. Bodó László, a Kötél Egyesület indulója lett, így ő vehette át a vándorkupát.

Gábriel Gábor

A képgalériát ide kattintva nézheted meg!
« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar