Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

12 órás ultrafutás

2018. április 21., 10:00
Futás, futás, futás

Hogy miért fut az ember? Erre talán a legegyszerűbb válasz, amit a hegymászóktól szoktak kérdezni: miért másznak a hegyre. Azért, mert ott van, és azért, mert tökéletesen egyszerű. Amikor mászik vagy fut az ember, tökéletesen tiszta a feje, nincs benne zűrzavar, mert összpontosít. Egy idő után, ha megfelelően hosszút futunk és a környezet is kedves számunkra, élesebbé válnak a fények, a hangok árnyaltabbak és az embert elönti az élet még erőteljesebb érzése. Nos, ezek az érzések a sárvári környezetben tényleg csak egy idő után jönnek elő, és csak azoknál természetesen, akik egyedül futnak 12 vagy 24 órában. Ezeket az érzéseket mi nem találtuk meg, mivel 2018. március 21-én az IPA Szombathelyi Szervezet négyfős csapata, második alkalommal állt rajthoz egy ultrafutó rendezvényen.
A 17. Sárvári 6/12/24 órás futáson már az elmúlt évben is részt vettünk és akkor a harmadik helyezést értük el a korosztályos csapatok között. Most abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy csapatunkat a szervezet elnöke is erősítette így a Ribes Attila, Sándor Zsolt, Horváth András Nagy Tibor összeállítású váltóval érkeztünk kora reggel a Nádasdy vár mellé. Rövidesen csatlakozott hozzánk Király Gábor, aki most már az egyéni 6 órás versenyszámban indult. A tíz órakor eldördülő startpisztoly jelére 173 futó vágott neki a távoknak, volt, aki a 6 órásnak, mint Király Gábor, és 35-en a 24 órásnak, míg jómagam a váltó első tagjaként a 12 órás távnak a másik 16 váltóval együtt.
A taktika most is hasonló volt, mint az előző évben. Óránként váltunk, így mindenki tud eleget pihenni. Az első etapokat mindenki jól bírta, de a váltózásban a második harmadik futás a vízválasztó. Itt már mindenkinek csökkent a sebessége, így a 40 perces váltások mellett döntöttünk. Kezdetben a negyedik helyen álltunk, de a 40 perces váltásokkal a harmadik helyen folytattuk.  Három, néha két kör lemaradásunkat a második helyezett csapattól sajnos még a 25 perces váltásokkal sem tudtuk behozni. 12 óra múlva, este tízkor 133 teljes és egy fél, tört kör után 137 km 682 métert megtéve a harmadik helyen zártuk a napot.
De mielőtt lezárnánk a napot szó kell, hogy essen Gábor rendkívüli teljesítményéről. A 6 órás egyéni versenyszámban, korcsoportban a negyedik helyet sikerült elérnie. Hat óra alatt 57 teljes és egy tört kör után 59 km 387 métert mutatott a képzeletbeli kijelző. Nagy versenyben volt a dobogóért, csupán 320 méterrel maradt le. Ezúton is gratulálunk a fantasztikus teljesítményéhez.
A következő napon a 24 órás futók célba érkezése után az eredményhirdetésen a dobogó harmadik fokára állhattunk és ismét egy szép kupával gazdagítottuk az IPA Szombathelyi Szervezet gyűjteményét.

Nagy Tibor

A képgalériát ide kattintva nézheted meg!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar