Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Nagyatád Triatlon

2018. július 28., 09:00
Csapatunk ott volt a triatlon fellegvárában

Eljött a nyár és július utolsó hétvégéje is és most már a második beszámoló készül nagyatádi triatlon versenyről. A Hosszútávú Országos Triatlon Bajnokság versenyén vettünk részt július 28-án. A verseny központja Nagyatádon van, a "triatlon fővárosában". 2017-ben egy trióval vettünk részt, és ez olyan jól sikerült, hogy az idén már két csapattal, hat fővel érkeztünk. https://www.youtube.com/watch?v=D1Q5pNl3HWs
A Kovács József Tibor, Csizmazia Tamás, Horváth András és Sándor Zsolt alkotta négyes mellett a Király Gábor és Nagy Tibor páros szerepelt, képviselte az IPA Szombathelyi Szervezetét.  Ebben az időszakban a Nagyatádon és környékén lévő szálláshelyek közül már nem könnyű válogatni, ezért az elmúlt évben Vízváron foglalt szállásunkat próbáltuk meg ismételtem lefoglalni. Ez olyan népszerű lett a triatlonosok körében, hogy ezen a hétvégén teljes teltház volt, így nagy szerencsénkre a tulajdonosok saját lakrészüket bocsátották rendelkezésünkre. Pénteken délben érkeztünk Nagyatádra ahol már az Expo teljes erővel üzemelt a kerékpártól a futócipőn át úszószemüvegig mindent meg lehetett vásárolni. A rajt csomagok felvételét követően még belehallgattunk az előadásokba majd elindultunk a szállásunkra, Vízvárra, ami Atádtól 30 km-re található, a déli határ közvetlen közelében a Dráva partján. Itt tartottuk meg mi is a „tésztapartinkat”, hogy másnap energiával tele tudjunk nekivágni a 226 km-nek.
Biztosan most is vannak olyanok, akik most olvasnak először ilyen versenyről a beszámolót. Ez egy összetett verseny úszásból, kerékpározásból és futásból tevődik össze. 3800 m úszást követően 180 km-t kell kerékpározni majd ezt követően egy maratoni távot, 42 km-t kell futni, így jön össze a 226 km. Természetesen az egyéni versenyzőké az igazi dicsőség azonban a párosok és a triók és négy fős váltóknak is elég nagy megpróbáltatás a táv leküzdése.
A szombati nap csak a verseny. Mint említettem a verseny központja Nagyatádon található azonban az úszás az attól 70 km-re fekvő Gyékényes község melletti, kristálytiszta bányatóban kezdődött. 546 férfi és 58 hölgy, egyéni versenyző rajtolt 7.30-kor a tó partjáról majd váltók a párosok első emberei, 242-n következtek 8.50-kor.
Király Gáborral megfeleztük a távot így a kétkörös úszást én kezdtem meg a másik csapatot Kovács József Tibor képviselete. Elsődleges célunk azonban már nem csak a teljesítés volt, Hanem a korábbi időeredményünket szerettünk volna javítani, így a 11 óra körüli teljesítés eléggé reálisnak tűnt.
Péntek este óriási vihar tombolt a térségben, felhőszakadás, villámlások sora kísérte az özönvízszerű esőt. Le is hűtötte a levegőt és az utak is nedvesek maradtak a délelőtti órákban. Az eső is szemerkélt de nem kezdett újra rá, így a rajt előtti pillanatok hála Péter Attila szpikernek most is emlékezetesek voltak. Europe: The Final Countdown és a Vangelis: Conquest of Paradise zenéje dübörgött, körülöttünk elszánt versenyzők, a családtagok, hozzátartozók, a kísérők, segítők parton drukkolva. Majd a visszaszámlálás és az ágyú dörrenése jelezte, hogy itt az ideje a vízbe gázolni. Először négy-öt éve láttam erről egy videót, majd az elmúlt nyáron láthattam, és most át is élhettem. Íme egy rövid video a 2017-es rajtról. https://www.youtube.com/watch?v=vhq9VReYRaI
Gáborral mindketten 45 perces 1900 métert úsztunk, így kissé lemaradva kezdtem üldözőbe venni a kerékpár pályán Csizmazia Tamást, aki 15 perccel korábban indulhatott el és váltotta Kovács József Tibort akinek csupán 1 óra 15 percre volt szüksége a majdnem 4 km-s távhoz. Nagyatád 75 km-re volt itt mi újra váltottunk és a másik csapat következő - 105 km után - tagja Horváth András is leváltotta Tamást. Az utolsó 35 km re én szálltam be újra, majd a maraton következett, amit Gábor kezdett.
Az időjárás átváltott, előbújt a nap és a felhőket elűzve, elkezdődött a nedves aszfalt felszárítása, így trópusi körülményeket teremtve a futópályán. A nyolc körös pályán 5250 méterenként cseréltünk, hogy 25 perccel később, 11 óra 12 perc után végre célba érkezzünk egy 3:52-és maraton után. Négy fős váltónak, csupán 10 óra 47 perc kellett, hogy a városi fürdő mellett felállított cél kapu alatt egy 3:39-es maratoni futást követően beérkezzenek.
Megcsináltuk. Párosban és négy fős váltóban is. De az út nem csak ennyi volt. “Az út maga a cél?”  Igen, az út maga a cél, ahogy az elmúlt évben trióban, most párosban, jövőre talán egyéniben. Már most szerveződnek az újabb párosok és mi Gáborral jövőre a 7:30-as rajtnál fogunk elindulni, egyéniben hogy aztán másnap sportcsarnokban mi is ott ülhessünk az Ironman-k soraiban.

Nagy Tibor

A képgalériát ide kattintva nézheted meg!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar