Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Sárvári 12 órás futás

2017. április 22., 10:00
Fejenként majd egy maraton, na de váltóban

Márciusban fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy a hosszabb távú futásokat nem csak nézőként, segítőként kellene látogatni, hanem résztvevőként is. Több verseny is szóba került, de mivel egy 42 km-nél hosszabb un. ultra távon nagyon sok a változó tényező, ezért első alkalommal a váltóban történő részvétel mellett döntöttünk. Kaptunk az alkalmon és még az utolsó pillanatban, csapatban neveztünk be a 16. alkalommal megrendezett 6/12/24 órás sárvári  futóversenyre. A váltók csak a 12 órás versenyszámban indulhattak legfeljebb négy fővel. Király Gábor és Sándor Zsolt társaságában természetesen IPA Szombathelyi Szervezet csapatnévvel vettem át a rajtszámokat április 21-én pénteken, a verseny előtti este a Tinódi Vendéglőben, ahol már rengetegen voltak.
Sok információt és ötletet kaptunk és szedtünk össze mi magunk is, így másnap a rajt előtt jó pár órával Sárváron voltunk és kerestük a megfelelő parkolóhelyet. A pálya szélén kellett megállnunk, hogy a frissítés a kempingasztalról, és a szurkolás a székekből ne jelentsen problémát. Az utolsó pillanatban érkeztünk, igaz voltak olyanok, akik már előző este egy másik autóval helyet foglaltak csapatuknak. Tökéletes helyen, a Nádasdy vár bejárata előtti parkolóban volt a főhadiszállásunk 100 méterre a rajt-cél és váltóponttól. Mivel csak hárman voltunk a négy helyett, közel negyven kilométer várt mindenkire az 1030,7 méter hosszú körpályán. Egyszerű taktikát választottunk, mindenki 10 kört, azaz kb. 10,3 km-t fut, majd váltunk.
Király Gábor indult elsőnek majd Sándor Zsolt következett, s így harmadik váltás után már 30 körön voltunk túl.  És ekkor kezdődtek a váltós problémák. Hiába lazítottunk, nyújtottunk a futásokat követően, már a bemelegítéskor nehezen akartak újra elindulni a lábak. Az itt-ott feszítő érzések a combokban és a vádlikban azonban nem szegték kedvünket, így mindenki hasonló időket futott a második körön is. De itt már rájöttünk, hogy a negyedik futó és egy szigorú, frissítő segítő ember is hiányzik, de nem volt mit tenni, menni kellett tovább. Nem volt különösebb célunk csak a teljesítés, 12 órán át váltva futni. Zsoltnál térdfájdalom lépett fel, amit a verseny végéig fájdalomcsillapítóval kezelt, szerencsére komolyabb sérülése nem lett.

Az evo-chipes rendszernek köszönhetően minden körben egy kijelzőn látni lehetett az aktuális pozíciót és az utolsó váltásnál vettük észre, hogy a 17 csapat közül az abszolút ötödik helyen állunk és a saját korcsoportunkban pedig a harmadik helyen. A kijelzőhöz húzódtunk és a gyors taktikai megbeszélést tartottunk. Közben láttuk a beérkező csapatok részeredményeit és ekkor döbbentünk rá, hogy a 4. helyen álló csapattól csak egy körre vagyunk lemaradva. Az utolsó egy órában már senki sem pihent, öt körönként váltottuk egymást, ami azt eredményezte, hogy a csapatot beértük és még kettő körrel többet is futottunk. Gábornak és Zsoltnak van tehetsége a versenyek végén még egyet hajrázni, így a most Gábor futotta az utolsó kört nagyon gyors, 4 perc 16 másodperces iramban. 11:59:52-kor, lépte át a célvonalat.
133-szor kerültük meg a Nádasdy várat a 12 óra alatt amely 137 km-t és 140 méter. Abszolútban a negyedik helyen, míg kategóriában a harmadik helyen végeztünk.  Az aprócska, de nekünk sokat jelentő kupát másnap délben a Nádasdy várban kaptuk meg. Jó móka volt, folytatása következik.
Nagy Tibor

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar