Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Vasi Vasember

2018. július 07., 10:00
Verseny a triatlon Nyugat-dunántúli fővárosában

Ha triatlonról van szó, akkor Magyarországon valószínűleg, két város neve biztosan említésre kerül. Az egyik Nagyatád a másik pedig Szombathely. Idén 34. alkalommal rendezték meg a Vasi Vasember olimpiai távú triatlonversenyt. A korábbiakhoz képest új volt a depó helyszíne és az úszás útvonala, iránya is megváltozott. A helyszín természetesen maradt a Csónakázó-tó és a rajt is a korábban modellező kikötőnek nevezett helyről indult.
Ketten képviseltük az IPA Szombathely Szervezetét Király Gáborral. Nem kellett korán reggel indulnunk, hisz helyben rendezték ezt a versenyt a szokásos környezetben. A teljesen kiürített fedett uszoda előtti parkoló volt a depó ahol több mint 500 versenyző helyezte el a kerékpárját még az úszás előtt. A Magyar Triatlon Szövetség a megváltozott úszás irány és a nevezők nagy létszáma miatt úgy határozott, hogy több hullámban indítja el a rajtot, így a csekkolást követően 11.00-kor az elit és a 39 évesnél fiatalabb versenyzők vetették magukat a 20 °C-os Csónakázó-tó vizébe. Negyed órával később a váltók valamint a 40 és annál idősebbek következtek. Ebből fakadóan 15 perccel később rajtoltam, követtem Gábort, aki már az első rajttal elindult. Az utolsó hullámban 11:30-kor a hölgyek következtek. Feltehetően az volt a szövetség célja hogy elkerüljék a tumultust, azonban ez nem sikerült. Mint már korábban említettem az úszás iránya megváltozott és most az újonnan elkészült szigetre vezető híd felé kellett úszni és jobb kéz felől kerülni a szigetet, így két kört megtéve majd a régi hídtól balra a Claudius szálló felé kellett kiúszni a tóból. Mindez azt eredményezte, hogy az úszók kb. 14-15 perc alatt tettek meg egy kört, és amikor éppen a rajt előtt haladtak el a következő mezőnyt pontosan rájuk engedték. Így mindkét körben átélhettük a "vízi csata" élményét. Miután a két kört abszolváltuk a tóból kijutva, egy szőnyegezett „folyosón” keresztül értük el a már korábban említett parkolót.
Drótszamarainkra pattanva a már ismert dombos, technikás kerékpáros körre indultunk. Közepesen erős, északnyugati szél uralkodott a pályán végig, ami azt jelentette, hogy Pornóapáti községtől végig szembe, vagy oldalszélben kellett haladnunk. Az elcsúsztatott rajtnak itt volt igazán látszata, nem volt tumultus a pályán negyedórás indítások miatt, így Felsőcsatár és Narda után Torony és Sé községeken át, a 38 km-t teljesítve érkeztünk vissza kerékpáros depóba.
Négy, 2,5 kilométeres kört kellett teljesíteni és így 10 km futást követően a célvonalon átfuthassunk. Mivel a Bartók Béla körút le volt zárva, ezért itt is azt jó minőségű aszfalton, az úttesten futhatunk és természetesen most sem maradt ki múzeumfalu. A pályán, két helyen, a Fedett uszoda előtt valamint a Múzeumfaluban volt frissítés, így a nagy meleg nem jelenthetett problémát. Gábor 2:45-ös, míg én egy erőtlen, gyenge futást követően 2:53-as idővel fejeztem be a versenyt.

Nagy Tibor

A képgalériát ide kattintva nézheted meg!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar