Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Hegyhát terepfutás - Káld

2016. április 17., 10:00
Erdő, sok zöld, szép táj, földutak, futók

A Káldi Természetjáró és Tájékozódási Futó Sportegyesület szervezésében Káld község határában elterülő Farkaserdő adott otthont április harmadik vasárnapján az első alkalommal megrendezésre kerülő Hegyhát terepfutó versenynek. A bajorországi tölgyerdők mintájára telepített vadregényes hely nevét szerencsére nem vadállományának, csupán egykori tulajdonosainak, a Farkas családnak köszönheti. Így a résztvevők bátran vághattak neki bármelyik távnak. 21, 10 és 5 km hosszú pályákat jelöltek ki melyek 7200 hektáros egybefüggő terület nevezetes pontjait érintették. Az egyik ilyen pont volt a Scheg Lőrinc nevét viselő kilátó. A fából épült szoknyás haranglábakat idéző forma tökéletesen illeszkedik a környezetbe. 11,5 méter magasságba kell kapaszkodni ahhoz, hogy abban a  lenyűgöző látványban legyen részünk, melyet a  Kemeneshát és a Kemenesalja és a síkságból kiemelkedő vulkáni eredetű tanúhegyek a Ság és a Somlói hegyek nyújtanak. A rendezvény segítői szerint, tiszta időben látni lehet a Bakony vonulatait. 

Ilyen vadregényes környezetben került sor a rajtra. 10 km-en ketten, Nemesné Udvardi Ildikó és Nagy Tibor indult, míg az 5 km-es távon Kovács J. Tibor képviselte az IPA Szombathelyi Szervezetet. Először kavicsos erdei utakon kanyargott a pálya melyet a magasan zizegő lombok függönye takart el a naptól. Irtások és fiatal telepítések váltogatták egymást így a tűző nap és az árnyékot adó ösvények változatossá tették az erdő egyhangúságát. Így jutottunk el a már korábban említett kilátóhoz, de arra csak felpillantva az erdő mélye felé vegyük az irányt.  Kisebb-nagyobb kaptatókon, a tavaszi erdő lombjainak végeláthatatlan függönyében szaladtunk tovább. Az útvonal tökéletesen volt kitáblázva és a sok önkéntes is segített abban, hogy rossz irányba fordulva ne váljunk a mélységes mély rengeteg átmeneti lakójává. A változatos erdei talaj- és terepviszonyok próbára tették a résztvevőket. 

A táv egy kicsit hosszabb volt, több komoly GPS-el szerelt órával futó erősítette meg, hogy az időeredményeink a 10 800 méteres pályára vonatkoznak. Eredményeinkkel a középmezőnybe sikerült kapaszkodnunk a saját magunk elé kitűzött időket is elértük. Korcsoportonként történt értékelést követően Kovács J. Tibor a dobogó második fokára állhatott fel az 5 km-s távon.

Testben elfáradva, de lélekben feltöltődve hagytuk el a községet azzal az ígérettel, hogy jövőre visszatérünk.

Nagy Tibor

KÉPEK!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar