Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

K&H Balaton félmaraton

2019. november 16., 10:00
Balaton part, eső - futás!

Lehullottak a fákról és a bokrokról a levelek, megcsupaszodott a kert, hajnalban dér lepi el a zöld gyepet, közeleg a tél. Az aszfalton hevernek a megsárgult levelek, hogy a hó befedje őket. Valami hasonló kép várt minket november 16-án Siófokon a szezonzáró Balaton Maraton és Félmaraton futóversenyen. Futók ezrei találkoznak itt minden év novemberében, hogy az aktuális futószezont lezárják. A téli alapozás következik, ami sokaknak teremedzést, míg másoknak vastag ruhába bújva, lassú tempójú futásokat jelent.
A „16. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton” a távok tekintetében valóságos kavalkád. A két napos eseményen minden futó talál az edzettségi szintjének megfelelő vagy kedvére való távot: a 7 és 14 km, félmaraton valamint maraton is teljesíthető. Ezen felül a “klasszikus” távok kombinált teljesítésével több időpontban is el lehetett indulni. A rövidebb távok kedvelői egy-egy szakaszon is rajthoz állhattak, félmaratoni megmérettetésre pedig mindkét napon lehetőség volt. A szezonzárót szombaton 10:00 órakor a 14 kilométeres futók, azaz “harmadmaratonisták” nyitották meg, majd 12:30-kor a félmaratoni távra vállalkozók állhattak a rajtzónákba. Délután 16:00-kor még indult egy 7 km-es futás is, így aznap akár egy maratont is le lehetett futni három részletben. Korábbi években már teljesítettünk így maratont, azonban most az IPA Szombathelyi Szervezet futói az előzőekben említett két versenyszámba neveztek. A hölgyek – dr.Nátkai Györgyi és Rába Renáta – a 14 km-es egyéniben, míg az “erősebbik” nem képviselői a 21 km-en párban és egyéniben rajtoltak. Király Gábor egyéniben, Nagy Tibor egyéniben valamint Kovács J. Tibor felvezető embereként az IPA Szombathely páros első tagjaként két rajtszámmal indult a 3-as rajtzónába a többi 225 váltótaggal együtt.
Az időjárás idén sem hazudtolta meg magát, igazi őszies idő volt, mint azt már a bevezetőben említettem. Tíz órakor felharsantak a kürtök, ezzel jelezve a több mint 4000 futónak, hogy a kihalt, lakatlan nyaralókkal övezett utakat meg kell tölteni, annak ellenére, hogy a hőmérők higanyszálai csak alulról ostromolták a 10°C-os jelzést. Sajnos erre a jelzésre az égi csatornák is megnyíltak és a verseny 2/3-ban áztatták a pályát. A kétkörös versenyszámokban többször is találkozhattunk a hölgyekkel és buzdíthattuk őket, aminek meg is lett az eredménye. 195 női induló közül Rába Renáta a  39. helyen 1:20-as, míg dr.Nátkai Györgyi eddigi leghosszabb versenytávján a 114. helyen 1:30-as idővel érkezett a versenyközpontba.
A déli harangszó után harminc perccel rajtunk volt a sor. Király Gáborral a 3-as rajtzónából indultunk, hogy az első 10,5 km-es kört egy takarékos 5:00-5:10-es tempóval abszolváljuk. Négy kilométer is kellett ahhoz, hogy a rossz tempót és rajtzónát megválasztó versenyzők saját helyükre kerüljenek és ne keljen kerülgetni az "eltévedt" futókat. Innen már csak azokat kerültük el, akik az elejét elfutották. Váltóban Kovács J. Tibor folytatta a második kört, de természetesen én is mentem vele, hisz egyéniben is neveztem. Hárman együtt tettük meg a következő két kilométert, majd mi innen a tervezett gyorsításba fogtunk. Most is előztünk, de ez már nem volt cseppet sem bosszantó, hisz a szaknyelven csak "negatív splitnek" nevezett stratégiát alkalmazva egy gyorsabb 4:50 körüli tempóval futottunk tovább. Király Gábor 1:46, míg én 1:47-es idővel érkeztem meg a célba és nem kellett sokat várni Kovács J. Tiborra sem, aki a váltót a 82. helyen 1:57-es idővel hozta a célba, 10,5 km-en 1:03-as időt szaladva.
Van akinek lezárult a futószezon. de a futások, edzések nem érnek véget, kezdődik a téli alapozás, hogy tavasszal újult erővel vághassunk neki a 2020-as évnek.

Nagy Tibor

A képgalériát ide kattintva nézheted meg!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar