Elérhetőségek

IPA Szombathelyi Szervezet

9701 Szombathely,
Pf. 325.
E-mail:
ribes@ipa-szombathely.hu

Cetrend - Nagyatád

2020. augusztus 08., 09:00
Az úszás maratonja!

Miről is beszélek, amikor azt mondom, hogy részt vettem a Cetrend úszóversenyen Nagyatádon? A Cetrend egy 10000 méteres úszóverseny, amelynek az adja meg az egyediségét és igazi különlegességét, hogy medencében kerül megrendezésre. A verseny közel 30 évvel ezelőtt egész pontosan 1992. május 27-én Challenger Day alkalmával került megrendezésre először. A versenyzők nagy örömére nagyon komoly hagyományú remek rendezvényt alkottak meg. Évente 3 versenyt rendeznek márciusban, a nyáron és egyet októberben. A tavaszit és az őszit általában a fedett 25 méteres medencében. Eljutottunk napjainkig, mely már a 85. Cetrend. A medencében történő úszásnak természetesen vannak előnyei és hátrányai a nyíltvízi úszáshoz képest. Előnyt jelent az, hogy minden fordulónál ellökheted magad, nem úszkálsz keresztbe, kasul, így a kötelek között a tényleges távot tudod le, amiben még a sávonként több versenybíró is segítséget nyújt azzal, hogy számolja a hosszokat. A hátrányát talán a medence mérete és egysíkúsága adja a 200 hosszal, és a 199 db fordulóval.
A nyári Cetrend az eXtremMan betétversenyeként szerepel, ilyenkor a városi strand 50 méteres medencéjében versenyezhetünk. Nevezéskor fontos megadni a várható teljesítési időt, ami azért fontos, mert a versenyen ez alapján készül a pályabeosztás. Egy-egy pályán 3-5 versenyző úszik. Nagyon jó, ha a versenyzők hasonló tempóban úsznak.
A versenyen a női és a férfi győztest díjazzák kupával, de a Cetrendben elsősorban a teljesítés számít, míg az időeredmény csak másodsorban számít.  Az összesített eredménylistán a versenyzőket a teljesítések alapján sorolják és csak az azonos számú teljesítés esetén dönt a legjobb időeredmény.
A versenyt megelőző napon elfoglaltuk a már szokásosnak, vagy otthoninak mondható szállásunkat Vízváron. Az elmúlt évek nagyobb számú triatlonos csapatával ellentétben most kísérőm és segítőmmel, feleségemmel Beával érkeztünk meg, hogy másnap reggel pihenten indulhassunk tovább Nagyatádra. Csodálatos reggelre ébredtünk. A strandra belépve rögtön ismerősökbe botlottunk, találkoztunk a szervezőkkel Gabival, Bobyval és a többiekkel. 2018. tavaszáról már volt nekem egy első „bálozásom”, amikor is „kardszárnyú delfin” lettem.
Tűző napsütésben indultunk neki a 10000 méter teljesítésének. Egy pályán úszhattam Kozári Lajossal a 68x-os teljesítő és örökös Cettel, amire nagyon büszke vagyok. A rendezvény színvonalát növelte, hogy több – Király Balázs 28x-os, Országh József 27 x-es, Szalay Szabolcs 23x-os és Zimányi András 8x-os - Örökös Cet is versenyzett. Részt vett még a Cetek megmérettetésén dr. Csikány Csilla, Világ és Európa bajnok, sokszoros magyar bajnok és csúcstartó is, akit a szenior úszásban jártasaknak nem kell bemutatni. A versenyen könnyebb hosszú tempókkal kezdtem el a távot. Nem szabad elfelejteni, hogy a járvány miatt 6 hetes felkészülésre volt lehetőségem és azért a 10 kilométer, azért nem kevés. Mondhatnánk azt is, hogy az úszás maratonja! Szépen teltek a kilométerek, az első frissítést 4000 méternél terveztem és a tervezett időnek megfelelően került rá sor 1 óra 15 percnél. További frissítéseket terveztem és hajtottam végre 7000 méternél és 9000 méternél is. Amint már korábban írtam, hogy ekkora távnál már a teljesítés is fontos, de a részidők alapján már látszott, sejtettem, hogy a korábbi 3:25 perces időmet is meg tudom majd javítani. Össze is jött a „csúcsjavításom”: 3:22:05-ös idővel abszolváltam a távot és, mint „hosszúszárnyú bálna” távoztam Nagyatádról, úgy, hogy a régi ismerős barátok köszöntek el tőlünk: „ Az ősszel visszavárunk Benneteket!”

A teljesítések száma alapján az alábbi szinteket lehet teljesíteni:

  1. Kardszárnyú delfin
  2. Hosszúszárnyú bálna
  3. Ámbrás cet
  4. Barázdás Bálna
  5. Kék bálna
  6. Grönlandi Bálna
  7. Örökös Cet

K.J.T.

A képgalériát ide kattintva nézheted meg!


« Vissza az előző oldalra!


IPA Szombathelyi Szervezet - Magyar